Virhekoodi "Tuotetta ei löydy" - Mitä teen?

Huom. Alkuperäinen uutinen julkaistu 16.6.2021 ja uutista muokattu 17.11.2021 sekä 29.8.2022

Apteekkijärjestelmä saattaa antaa pakkauksen varmennuksen yhteydessä virheilmoituksen ”Tuotetta ei löydy” tai ”Tuntematon tuotenumero” eikä pakkausta ole mahdollista lisätä ostokertaan. Lue alla olevasta taulukosta lisää eri virheilmoitusten syistä ja niiden toimintaohjeista. 

Huomautus / PaluuviestiMerkitys / SelitysToimintaohje poikkeaman käsittelyyn
Apteekkijärjestelmän antama huomautus: "Tuotetta ei löydy" / "Tuote ei kuulu käsiteltäviin resepteihin" tms. Kyseessä on tilanne, jossa apteekkijärjestelmä ei tunnista pakkauksen 2D-koodin sisältämää tuotenumeroa (PC, GTIN) eli valmisteen tuotenumeroa ei löydy apteekkijärjestelmän tietokannasta. Juurisyynä tilanteelle on yleensä se, että valmisteen myyntiluvan haltija tai tämän edustaja ei ole huomannut lisätä uutta tuotenumeroa Vnr-verkkopalveluun ja sitä kautta lääkevalmisteiden tiedostoon tai kyseessä on erityisluvallinen valmiste. Kyseessä ei siis ole lääkevarmennusjärjestelmän antama virheilmoitus.Virheen juurisyy kannattaa aina varmistaa omalta järjestelmätoimittajalta. Ongelmatilanne on yleensä mahdollista korjata lisäämällä 2D-koodin sisältämä tuotenumero valmisteelle apteekkijärjestelmässä oman järjestelmätoimittajan ohjeiden mukaisesti. Tämän lisäksi on suositeltavaa ilmoittaa kyseisen valmisteen Vnr-numero ja GTIN-muotoinen tuotenumero Lääketietokeskuksen Vnr-palveluun (vnr@vnr.fi), jotta he voivat ottaa yhteyttä myyntiluvan haltijaan tai tämän edustajaan ja pyytää lisäämään puuttuva tuotenumero Vnr-verkkopalveluun. Tällöin se päivittyy seuraavaan lääkevalmisteiden tiedostoon.
Lääkevarmennusjärjestelmän palauttama paluukoodi ja viesti: "Tuntematon tuotenumero" (41020000)

Tuotenumeroa ei löydy lääkevarmennusjärjestelmästä:  

  • Tarkista, ettei kyseessä ole tiedonsyöttövirhe tai skannerin tekemä lukuvirhe
  • Valmiste ei kuulu varmennuksen piiriin
  • Yksittäisissä tilanteissa on mahdollista, että valmisteen tiedot ovat jääneet lääkeyritykseltä lataamatta varmennusjärjestelmään 
Kyseessä ei ole hälytys, mutta on aina hyvä selvittää, miksi virhe on syntynyt. Jos syy ei ole tiedossa, selvitä miksi kyseinen pakkaus ei kuulu lääkevarmennuksen piiriin. Tämän voi tehdä toimitustapahtuman jälkeenkin. Asian voi tarkistaa myyntiluvan haltijalta tai pakkauksen toimittaneesta lääketukkukaupasta, jos kyseessä on erityisluvallinen valmiste.

Mahdollisissa epäselvissä tilanteissa voit olla yhteydessä FiMVOn tukeen (nmvs@fimvo.fi).