Suomen Lääkevarmennus Oy vastaa lääkevarmennusjärjestelmän rakentamisesta ja hallinnoinnista Suomessa. Olemme voittoa tuottamaton yritys, kuten EU:n lääkeväärennösdirektiivi edellyttää.

Yhtiö perustettiin joulukuussa 2016. Omistajiamme ovat Lääketeollisuus ry, Orion Oyj, Rinnakkaislääketeollisuus ry, Suomen Lääkerinnakkaistuojat ry sekä Suomen Apteekkariliitto ry ja Lääke- ja Terveyshuolto.

Koko suomalainen lääkejakeluketju on vahvasti mukana lääkevarmennusjärjestelmän toteuttamisessa. Järjestelmän käytännön toimintaa ohjaa ohjausryhmä, jonka työhön myös sairaala-apteekit osallistuvat.

Vastaamme siitä, että järjestelmä toimii lainsäädännön mukaisesti ja kaikilla lääkejakeluketjun toimijoilla on mahdollisuus liittyä sen käyttöön.

Euroopan tasolla keskustietojärjestelmän hallinnoinnista vastaa EMVO (European Medicines Verification Organisation). Sen jäseninä ovat eurooppalaiset lääketeollisuuden, lääketukkujen, apteekkien ja sairaala-apteekkien keskusjärjestöt. Lisää tietoa täällä.

Myös FiMVO on aktiivisesti mukana EMVOn toiminnassa.

Laillisesta jakeluketjusta ostetut lääkkeet ovat turvallisia

Lääkevarmennusjärjestelmä suojaa potilaita lääkeväärennöksiltä silloin, kun lääke ostetaan laillisesta jakeluketjusta. Apteekista, laillisesta verkkoapteekista tai sairaalasta hoidon yhteydessä saatavien lääkkeiden aitous tunnistetaan pakkauksen yksilöivän koodin avulla. 

Lääkeväärennökset ovat merkittävä uhka lääkkeiden käyttäjille. Lääkeväärennöksiä löytyy sekä laillisesta jakeluketjusta että sen ulkopuolelta. Suomalaisessa laillisessa jakelussa lääkeväärennökset ovat onneksi harvinaisuus. Avoapteekeissa väärennöksiä ei ole havaittu kertaakaan.

Väärennetyn valmisteen vaikuttavat lääkeaineet tai muut ainesosat saattavat olla vääriä, tehottomia tai jopa vaarallisia. Lääkkeitä laittomasta verkkokaupasta tilaava vaarantaa terveytensä ja syyllistyy lisäksi lääkkeiden laittomaan maahantuontiin. Siksi lääkkeet kannattaa aina hankkia turvallisesta paikasta eli suomalaisesta apteekista.

FiMVO edistää suomalaisen lääkejakelun turvallisuutta entisestään.