Yksi näistä on väärennös

Lääkkeen käyttäjänä sinun on lähes mahdotonta tunnistaa lääkeväärennös. Paljaalla silmällä et voi luotettavasti erottaa, onko lääkepakkaus aito vai ei. Ammattilaisellekin se on vaikeaa, koska usein väärennöksen varmistamiseksi tarvitaan mm. laboratoriokokeita. Tämän tietävät lääkeväärentäjätkin. He panostavat tablettien ja pakkausten ulkonäköön, jotka ovatkin usein lähes identtisiä alkuperäisten valmisteiden kanssa. Taitavasti tehdyt lääkeväärennökset hämäävät.

Heikkolaatuisilla, tehottomilla tai myrkyllisillä väärennöksillä vaarannat terveytesi

Väärennetty lääke voi käytännössä sisältää mitä tahansa. Lääkeväärennöksistä on löydetty muun muassa maalia, rotanmyrkkyä ja sementtiä.  Lääkkeet eivät sisällä sitä mitä niiden pitäisi sisältää, ne sisältävät vaikuttavaa ainetta eri määriä kuin on ilmoitettu tai ne sisältävät ihmiselle sopimatonta tai jopa tappavaa ainetta.

Luvattomalta taholta ostaminen voi tehdä sinusta rikollisen

Lääkkeiden maahantuonti on luvanvaraista toimintaa. Reseptilääkkeiden tuominen Suomeen ilman asianmukaista reseptiä on laitonta. Lääkkeiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse EU:n ulkopuolelta on kielletty. Kuluttajana voit tahtomattasi syyllistyä laittomaan lääkekauppaan, jos tilaamasi valmisteet sisältävät Suomessa lääkkeeksi katsottavia aineita. Luvanvaraisuudella halutaan varmistaa turvallisuutesi. Sinäkin voit kantaa oman vastuusi.

Väärillä valinnoilla voit rahoittaa järjestäytynyttä rikollisuutta

Väärennettyjen reseptilääkkeiden markkinat ovat maailman suurimmat väärennettyjen tuotteiden markkinat. Kaikenlaisia valmisteita väärennetään, halvoista kipulääkkeistä kalliisiin syöpälääkkeisiin.

Lääkkeiden väärentäminen on maailmanlaajuisesti noin 90 miljardin euron liiketoimintaa ja väärennöksillä taotaan valtavia voittoja. Näitä voittoja käytetään järjestäytyneen rikollisuuden rahoittamiseen kuten asekauppaan. Sinäkin voit päättää, minkälaista toimintaa omilla valinnoillasi haluat tukea.

Missä voit törmätä lääkeväärennöksiin?

Laillisen jakeluketjun eli lääketeollisuuden, tukkuliikkeiden ja apteekkien ulkopuolella lääkeväärennöksiä liikkuu paljon. Suomalainen kuluttaja voi saada väärennettyjä lääkkeitä laittomista ulkomaisista verkkoapteekeista, tuliaisina ulkomaanmatkoiltaan tai ystäviltään ja tutuiltaan.

Laittomat verkkoapteekit ovat usein ammattitaitoisesti tehtyjä ja antavat luotettavan vaikutelman. Sinua yritetään vakuuttaa toiminnan luotettavuudesta muun muassa logoilla, sertifikaateilla ja markkinointiväittämillä. Verkkosivuston tarkempi tarkastelu saattaa kuitenkin paljastaa toiminnan laittomuuden. Laillinen verkkoapteekki ei myöskään koskaan myy reseptilääkkeitä ilman reseptiä tai laillisia alkuperäisvalmistajan lääkkeitä alennuksella.

Tämän yhteisen EU-logon avulla tunnistat laillisen verkkoapteekin

https://ec.europa.eu/health/human-use/eu-logo_fi.

Lääkevarmennusjärjestelmä suojaa sinua

Lääkeväärennöksiin on Suomen laillisessa jakeluketjussa törmätty harvoin. Julkisen terveydenhuollon sairaala-apteekeista väärennöksiä on löydetty kolmesti ja avoapteekeista ei kertaakaan.

Vaikka lääketurvallisuus on jo ollut valmiiksi korkealla tasolla Suomessa, 9.2.2019 käyttöön otettu Euroopan laajuinen lääkevarmennusjärjestelmä kitkee myös jatkossa yksittäisetkin väärennöstapaukset.

Lääkevarmennusjärjestelmän myötä apteekkien velvollisuutena on tarkistaa lääkkeen turvaominaisuudet ennen kuin lääke luovutetaan sinulle. Tarkistus tapahtuu nopeasti eikä se edellytä sinulta apteekin asiakkaana mitään toimenpiteitä.

Helpottavia uutisia.

Sinun ei oikeasti tarvitse tietää miltä lääkeväärennös näyttää.

Kun ostat lääkkeesi laillisesta apteekista tai verkkoapteekista, voit olla varma, että lääke on aito. Lääkkeiden turvallisuus, teho ja laatu on valvonnalla varmistettu.