Jotta apteekki voi toimittaa lääkkeitä tai lääketukku jaella reseptilääkkeitä Suomessa, sen täytyy olla kytkeytyneenä Suomen lääkevarmennusjärjestelmään. Järjestelmän käyttö edellyttää voimassa olevaa sopimusta FiMVOn kanssa. Sopimuksen lisäksi tarvitaan erillinen käyttölupahakemus, jonka liitteenä toimitetaan myös apteekkilupa tai tukun ollessa kysessä kaupparekisteriote.

Järjestelmän käyttäjän edustajan (apteekki / sairaala-apteekki / tukku / lääkekeskus) tulee aina täyttää ja lähettää käyttölupahakemus FiMVOlle myös silloin, kun kyseessä on:

 • apteekin luovutus
 • toimipiste lopettaa toimintansa
 • käyttäjän tietojärjestelmän muutos
 • muu käyttäjätietojen muutos

Muistathan tämän myös, jos organisaatiosi (toimipisteen) yhteystiedot muuttuvat!

Alta löydät tarkemmat ohjeet.

Uusi toimipiste / Apteekin haltuunotto

 1. Täytä käyttölupahakemus sähköisessä muodossa. Lataa hakemus alla olevasta linkistä ja tallenna se omalle koneellesi. Voit täyttää tiedot suoraan pdf-lomakkeeseen (tähän riittää, että koneellesi on asennettu Adobe Reader -ohjelma), tallentaa tiedoston ja lähettää sitten meille. Kullekin sopimukseen kuuluvalle sivuapteekille tarvitaan oma käyttölupahakemus. Hakemusta ei tarvitse allekirjoittaa.Lomaketta ei enää tarvitse tulostaa, täyttää käsin ja skannata. Muistathan tehdä merkinnät ja täyttää kaikki tarvittavat kentät (hakemustyyppi ja perustelut tarvittavine lisätietoineen, yrityksen ja toimipisteen tiedot, yrityksen virallisen edustajan tiedot, IT-palveluntarjoaja ja viimeisenä yrityksen edustajan nimi eli lomakkeen täyttäjä ja päivämäärä, jolloin lomake on täytetty).
   
 2. Käyttölupahakemus
   
 3. Lähetä täytetty käyttölupahakemus ja kopio apteekkiluvasta osoitteeseen info@fimvo.fi . 
   
 4. FiMVO lähettää käyttäjälle linkin sopimuksen allekirjoittamiseksi VismaSignin kautta (sähköisten allekirjoitusten luomiseen tarkoitettu työkalu). Sopimuksen allekirjoittaja on käyttäjän päätettävissä, perustuen organisaation nimenkirjoitusoikeuteen. Sopimuksen allekirjoittaja voi olla esim. apteekkari, sairaala-apteekkari, lääkekeskuksen hoitaja tai esim. kuntayhtymän edustaja.
   
 5. Avaa viestissä oleva linkki.
   
 6. Syötä salasana, joka löytyy sähköpostin ylälaidasta.
   
 7. Tutustu asiakirjaan joko esikatselun kautta tai lataamalla dokumentti. Pääapteekin sopimuksessa luetellaan kaikki sopimukseen kuuluvat sivuapteekit. Niille ei siis tarvita erillistä sopimusta.
   
 8. Siirry tunnistautumaan (tähän tarvitaan henkilökohtaiset pankkitunnukset tai mobiilitunnistautuminen).
   
 9. Allekirjoita sopimus seuraamalla VismaSign -järjestelmän antamia ohjeita.

Apteekin luovutus / Toimipiste lopettaa toimintansa / Tietojärjestelmän muutos / Muu käyttäjätietojen muutos

 1. Täytä käyttölupahakemus muutoksen mukaisesti sähköisessä muodossa. Lataa hakemus alla olevasta linkistä ja tallenna se omalle koneellesi. Voit täyttää tiedot suoraan pdf-lomakkeeseen (tähän riittää, että koneellesi on asennettu Adobe Reader -ohjelma), tallentaa tiedoston ja lähettää sitten meille. Kullekin sopimukseen kuuluvalle sivuapteekille tarvitaan oma käyttölupahakemus. Hakemusta ei tarvitse allekirjoittaa. Lomaketta ei enää tarvitse tulostaa, täyttää käsin ja skannata. Muistathan tehdä merkinnät ja täyttää kaikki tarvittavat kentät (hakemustyyppi ja perustelut tarvittavine lisätietoineen, yrityksen ja toimipisteen tiedot, yrityksen virallisen edustajan tiedot, IT-palveluntarjoaja ja viimeisenä yrityksen edustajan nimi eli lomakkeen täyttäjä ja päivämäärä, jolloin lomake on täytetty).

  Huomaathan, että apteekin luovutustilanteessa tai toimipisteen lopettaessa toimintansa on tärkeää lähettää FiMVOlle käyttölupahakemus ja sen inaktivointi-kohta ruksattuna. Vain näin sopimus FiMVOn kanssa päättyy. 
   
 2. Käyttölupahakemus
   
 3. Lähetä käyttölupahakemus osoitteeseen info@fimvo.fi

Vastaamme mielellämme kysymyksiin sähköpostitse info@fimvo.fi .

Lisää aiheesta löydät myös UKK-osiostamme