Apteekit, sairaala-apteekit, lääkekeskukset ja lääketukut kytkeytyvät kansalliseen lääkevarmennusjärjestelmään omien, jo olemassa olevien, tietojärjestelmiensä kautta. Jos asiakkaasi on kytkeytymässä lääkevarmennusjärjestelmään tai vaihtamassa käyttämäänsä tietojärjestelmää, löydät lisätietoja sopimus- ja käyttölupahakemusprosessista täältä.

TOIMITTAJANVAIHTOPROJEKTI 2023

Suomen lääkevarmennusjärjestelmän uudeksi toimittajaksi on valittu Solidsoft Reply (SSR). Toimittajanvaihtoprojektin aikana nykyinen Arvaton järjestelmä vaihdetaan SSR:n toimittamaan kansalliseen lääkevarmennusjärjestelmään.

Projektin vaiheet ja aikataulu

Muutos toteutetaan vuoden 2023 aikana alla olevan aikataulun mukaisesti (taulukko 1). Projektin vaiheet ja aikataulu on käyty IT-toimittajien kanssa yhdessä läpi erillisissä työpajoissa - kuten myös rajapinnan tekninen toteutus. Lisätietoa työpajojen sisällöstä saa tarvittaessa FiMVO:lta (nmvs@fimvo.fi).

Taulukko 1. Projektin vaiheet ja päivämäärät

Vaihe Päivämäärä(t)
IQE tietojen migraatio** 31.3. - 22.8.
IQE käyttöönotto* 22.8. (työpäivän aikana)
PRD tietojen migraatio** 22.8. - 18.11.
IOT testausjakso - FI-NMVS tietojen migraatio** elokuun aikana
IOT testausjakso - SSR:n järjestelmän versio 13 16.10. - 24.10.
IQE testausjakso käyttäjien IT-toimittajille 4.9. alkaen (REST API) / 18.9. alkaen (SOAP API)
PRD käyttöönotto* 18.11. (ilta/yöaikaan)
PRD tehostettu tuki käyttäjille 20.11. alkaen
Viimeinen takaraja SSR:n rajapinnan käyttöönotolle 31.10.2024

* Muutoksia EU Hubiin ei tarvita
** IQE = testiympäristö, PRD = tuotanto, IOT = Inter Operability Testing

SSR:n varmennusjärjestelmän testiympäristön (IQE) käyttöönotto toteutettu

Suomen kansallisen lääkevarmennusjärjestelmän testiympäristö (IQE) on otettu käyttöön SSR:n ympäristössä 22.8.2023. Jotta teidän on mahdollista käyttää varmennusjärjestelmän rajapintaa IQE-ympäristössä, tulee teidän tehdä seuraavat toimenpiteet:

1.    Rekisteröityminen SSR:n toimittajaportaaliin ja perehtyminen teknisiin dokumentteihin. Ohjeet portaalin rekisteröitymisen osalta löytyvät jäljempänä tältä sivulta.
2.    Päivittää Suomen lääkevarmennusjärjestelmän kutsuosoitteet SSR:n IQE-ympäristöön (sekä SSR REST API että SOAP API rajapintojen osalta riippuen siitä kumpi rajapinta on käytössä). Kaikki Suomen IQE-ympäristön kutsuosoitteet löytyvät SSR:n toimittajaportaalista: linkki portaaliin
3.    Päivittää testiympäristön käyttäjätunnus ja salasana (tiedot on lähetetty kullekin IT-toimittajan edustajalle erikseen).

Lisäksi pyydämme teitä:

4.    Suorittamaan joko SSR:n REST APIn tai SOAP APIn hyväksymistestaus IQE-ympäristössä. Tämä on edellytys sille, että käyttäjäyritykset (apteekki, sairaala-apteekki, lääkekeskus tai lääketukku) voivat olla kytkeytyneenä lääkevarmennusjärjestelmään tuotantoympäristön käyttöönoton 18.11. jälkeen. Testauksen jälkeen FiMVO antaa lopullisen hyväksynnän käyttäjän järjestelmän kytkemisestä SSR:n varmennusjärjestelmään tuotantoympäristössä 18.11.2023. Ohjeet testauksen suorittamiseksi löytyvät jäljempänä tältä sivulta.
5.    Varmistattehan, että SSR:n varmennusjärjestelmän IP-osoitteet ovat sallittuja ja teette tarvittaessa näiden osalta vaaditut palomuuriavaukset (tiedot on lähetetty 10.8.2023 IT-toimittajille suunnatussa tilannekatsauksessa).
 

Rekisteröidy SSR:n toimittajaportaaliin

SSR:n ylläpitämään toimittajaportaaliin (Solidsoft Reply ITE Developer Portal voi ilmoittautua täyttämällä oheisen lomakkeen (HUOM. Tietoturvasyistä hyväksymme vain yrityksen nimissä olevan sähköpostiosoitteen): Linkki lomakkeeseen. Toimittajaportaaliin voivat rekisteröity kaikki IT-toimittajayrityksen edustajat, jotka portaalin tietoja tarvitsevat. 

Tämän jälkeen IT-toimittajilla on portaalin kautta mahdollisuus mm.:

  • lukea ja ladata järjestelmään liittyviä teknisiä dokumentteja (tekniset rajapintakuvaukset, järjestelmän lähettämät paluukoodit ja selitykset, testaukseen liittyvät ohjeet, versiopäivitysten sisällöt yms.)
  • saada suoraa tukea ja neuvoja rajapinnan ylläpitoon ja teknisiin ongelmiin (mm. SSR:n tukipalvelut IT-toimittajille).

 

Virallinen REST API hyväksymistestaus (SSR IQE)

SSR:n REST API rajapinnan hyväksymistestaus tulee suorittaa ajalla 4.9. - 10.11.2023.

SSR:n uuden rajapinnan hyväksymistestausprosessiin ja sen vaatimiin edellytyksiin tulee tutustua SSR:n toimittajaportaalissa: linkki portaaliin 

Kun teillä on SSR REST API rajapinnan hyväksymistestauksen aloitukseen täysi valmius, pyydämme ottamaan yhteyttä FiMVOon (nmvs@fimvo.fi), jonka jälkeen ohjeistamme asiasta lisää.


Virallinen SOAP API hyväksymistestaus (SSR IQE)

SOAP API rajapinnan hyväksymistestaus tulee suorittaa ajalla 18.9. - 10.11.2023

Kun teillä on SOAP API rajapinnan hyväksymistestauksen aloitukseen täysi valmius, pyydämme ottamaan yhteyttä FiMVOon (nmvs@fimvo.fi), jonka jälkeen ohjeistamme asiasta lisää.
 

Yhteystiedot

SSR:n rajapintaan liittyvissä teknisissä kysymyksissä voit olla yhteydessä SSR:n tukeen (palvelu toimii arkisin klo 8-20 ja englanniksi): fimvo.support@reply.com

Mikäli sinulla on yleisiä kysymyksiä projektiin liittyen tai haluat mukaan IT-toimittajien tiedotejakeluun (mm. järjestelmän häiriö- ja huoltokatkotiedotteet sekä projektiin liittyvä tiedotus), voit aina olla yhteydessä meihin: nmvs@fimvo.fi.