Uusi lääkevarmennusjärjestelmä parantaa lääketurvallisuutta entisestään. Paras tapa välttää lääkeväärennökset on ostaa lääkkeet apteekista

Euroopan laajuisesti on rakenteilla lääkevarmennusjärjestelmä, jolla parannetaan lääkkeiden jakeluketjun turvallisuutta entisestään. Järjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuoden helmikuussa.

Vaikka lääkeväärennökset ovat yleinen ja kasvava ongelma, Suomessa potilas on voinut luottaa apteekista ostamiensa lääkkeiden turvallisuuteen. Nyt rakenteilla on uusi Euroopan laajuinen lääkevarmennusjärjestelmä, joka parantaa turvallisuutta entisestään. EU-maissa järjestelmä otetaan käyttöön ensi vuoden helmikuussa.

”Järjestelmän tavoitteena on ehkäistä lääkeväärennösten pääsy lääkkeiden lailliseen jakelukanavaan. Kun potilas ostaa lääkkeensä laillisesta apteekista tai verkkoapteekista, hän voi luottaa siihen, että lääke on aito”, sanoo Suomen Lääkevarmennus Oy:n toimitusjohtaja Maija Gohlke-Kokkonen.   

Uuden järjestelmän myötä apteekkien velvollisuutena on tarkistaa lääkkeen turvaominaisuudet ennen kuin lääke toimitetaan asiakkaalle.  Tarkistus tapahtuu nopeasti, eikä se edellytä asiakkaalta mitään toimenpiteitä. Järjestelmän käyttöönottoa on valmisteltu jo useita vuosia, ja Suomessa järjestelmää testataan parhaillaan yhteistyössä tukkujen, apteekkien ja sairaala-apteekkien kanssa.

Lääkeväärennöstä voi olla lähes mahdoton tunnistaa. Ne ovat uhka terveydelle ja pahimmillaan ne voivat jopa tappaa. Valtaosa väärennetyistä lääkkeistä ostetaan laittomista verkkokaupoista tai ulkomailta laittomista apteekeista. 

 

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Maija Gohlke-Kokkonen, Suomen Lääkevarmennus Oy,

p. 040 7001655, maija.gohlke-kokkonen@fimvo.fi