Suomen lääkevarmennusjärjestelmä on nyt lääkeyritysten käytettävissä

Suomen kansallinen lääkevarmennusjärjestelmä otetaan käyttöön 18.6. Tämä tarkoittaa, että Suomen järjestelmä on kytketty Euroopan keskustietokantaan Hubiin, ja järjestelmä on tuotannossa. Lääkeyritykset (Hubin tuotantoympäristöön kytkeytyneet OBPt, on-boarding partner) voivat syöttää järjestelmään lääkepakkausten yksilöivät tunnisteet eli serialisoitujen pakkausten tiedot.

On tärkeää huomata, että mikäli lääkeyritys on jo tuonut markkinoille serialisoituja pakkauksia, näiden pakkausten tiedot tulee syöttää järjestelmään jälkikäteen (ns. retrospective uploading). Näin vältytään tarpeettomilta hälytyksiltä järjestelmässä. Tietojen syöttäminen järjestelmään jälkikäteen on kuitenkin mahdollista vasta seuraavan Hub-päivityksen jälkeen elokuun lopussa. Ilmoitamme tästä vielä erikseen.

Järjestelmän käyttöönotto tukkujen, apteekkien ja sairaala-apteekkien osalta alkaa käytännössä elokuussa. Tuolloin järjestelmän ensimmäiset kansalliset loppukäyttäjät kytkeytyvät tietokantaan ja yksilöivien tunnisteiden kirjaaminen ulos järjestelmästä voi alkaa. Loppukäyttäjiä kytketään järjestelmään syksyn aikana.

Tavoitteena on, että valtaosa käyttäjistä on kytketty järjestelmään marraskuun aikana. Joidenkin sairaala-apteekkien osalta tässä voi olla pientä viivettä vuoden loppuun asti.

Lue lisää englanninkielisestä tiedotteestamme