FiMVO Uutiskirje 3-2018

FiMVO Uutiskirje 3-2018

Pilotoimme lääkevarmennusjärjestelmää ensimmäisen kerran apteekissa

Olemme saavuttaneet merkittävän virstanpylvään Suomen lääkevarmennusjärjestelmän käyttöönotossa. Pilotoimme järjestelmäämme ensimmäisen kerran apteekissa myynnissä olevalla pakkauksella torstaina 13.9. Pakkauksen yksilöivä tunniste eli sarjanumero ja tuotekoodi poistettiin onnistuneesti järjestelmästä. Testasimme myös tunnisteen palauttamisen. Järjestelmä toimi niin kuin pitikin!

Ensimmäinen piloitointi tehtiin Santen Oy:n Taptiqom-valmisteella, joka on silmänpaineen alentamiseen tarkoitettu lääke. Pakkauksen tunnustaimen tehtiin Pajamäen apteekissa, jonka tietojärjestelmän toimittaa Receptum Oy.

”Olen todella iloinen tästä ensimmäisestä pilotoinnista, olemme jälleen ottaneet merkittävän askeleen eteenpäin lääkevarmennusjärjestelmän käyttöönotossa”, toteaa Suomen Lääkevarmennuksen toimitusjohtaja Maija Gohlke-Kokkonen. ”Tavoitteenamme on, että järjestelmä on täydessä toimintakunnossa reilusti ennen komission antamaa aikarajaa. Tästä on hyvä mennä eteenpäin”, Gohlke-Kokkonen jatkaa.

”Santen on ylpeä voidessaan olla ensimmäinen yritys, jonka tuote pilotoidaan Suomen lääkevarmennusjärjestelmässä. Lääkevarmennus lisää entisestään lääkejakeluketjun turvallisuutta suomalaisen potilaan parhaaksi. Ostamalla lääkkeet laillisesta apteekista tai verkkoapteekista potilas voi olla luottavainen lääkkeen aitoudesta ” toteaa Santen Oy:n toimitusjohtaja Katri Outinen.

”Lääkevarmennusjärjestelmän käyttöönotto on haasteellinen tehtävä koko lääkejakeluketjulle. Hyvällä yhteistyöllä olemme pysyneet aikataulussa. Tavoitteemme on, että kaikki asiakkaamme on kytketty järjestelmään joulukuuhun mennessä” kertoo Receptumin kehittämispäällikkö Mika Weckström. 

”Suomalaiset apteekit ovat valmiina liittymään lääkevarmennejärjestelmään. Potilaat ovat meillä tähänkin asti voineet luottaa lääkkeiden aitouteen, sillä apteekkeihin asti lääkeväärennöksiä ei Suomessa ole päätynyt”, kertoo Suomen Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.                                                              

Olethan jo allekirjoittanut sopimuksen kanssamme?

Järjestelmän loppukäyttäjien eli apteekkien, lääkekeskusten ja tukkujen osalta meiltä puuttuu vielä merkittävä määrä allekirjoitettuja sopimuksia. Sopimuksia puuttuu erityisen paljon julkisen ja yksityisen terveydenhuollon lääkekeskusten ja sairaaloiden kanssa.

Lääkevarmennusjärjestelmää ei voi käyttää ilman, että loppukäyttäjällä on voimassa oleva sopimus FiMVOn kanssa. Ilman lääkevarmennusta lääkkeitä ei voi toimittaa 9.2.2019 jälkeen. Mikäli organisaatiollasi ei vielä ole sopimusta kanssamme, otathan meihin yhteyttä mahdollisimman pian (katriina.newton-kolehmainen@fimvo.fi).

Palautamme parhaillaan meidän puoleltamme allekirjoitettuja sopimuksia ja tavoitteena on, että ne ovat käyttäjillä lokakuun loppuun mennessä.

Myyntiluvanhaltijoiden sopimukset on allekirjoitettu ja palautettu. Olemme lähettäneet myyntiluvanhaltijoille myös ensimmäiset käyttövaiheen laskut vuodelta 2019. Seuraavan kerran lähestymme myyntiluvanhaltijoita laskutusasioissa tammikuussa 2019, jolloin laskutamme ensimmäisen erän rakennusvaiheen kustannuksista. Summa tarkentuu joulukuussa mutta rakennusvaiheen kokonaiskustannukset ovat mitä todennäköisimmin aiemmin ilmoitetun 5 000 – 8000 euron välillä.

Lääkevarmennuksen tuotantoympäristö on otettu käyttöön Suomessa

Lääkevarmennuksen tuotantoympäristö Suomessa otettiin käyttöön kesäkuussa 2018. Tuotantoon mentiin järjestelmäversiolla 1.1 (tämän hetkinen virallinen versio on 1.01.008.3).

Euroopan keskustietokannan Hubin versio päivitettiin 20.8.2018 uuteen versioon 1.4. elokuun loppupuolilla. Tällä versiolla mennään myös viralliseen tuotantoon 9.2.2019.

Suomen järjestelmä (FiMVS) saa vielä yhden päivityksen marras-joulukuun vaihteessa. Merkittävimmät muutokset koskevat ns. intermarket-ominaisuutta (toisen maan markkinoille tuotu valmiste voidaan verifioida myös Suomessa) sekä takaisinvetotoimintoon.

Viranomaisraportoinnin osalta joudutaan odottamaan vielä seuraavaa versiota, sillä raporttien teknisiä määrittelyjä ei ole vielä tehty.    

Suomen tuotantoympäristössä on tällä hetkellä n. 130 tuotteen master data noin kymmeneltä yritykseltä. Näistä vasta n. 20 osalta on olemassa pakkausten erätietoja. Järjestelmää pilotoidaan kahdeksan apteekin kanssa. Tämän jälkeen apteekkeja lisätään erissä. Tavoitteena on, että kaikki apteekit on kytketty järjestelmään marraskuun loppupuolilla.

Laatunurkka

Lääkevarmennusjärjestelmän käyttöön liittyviä prosesseja kuvaava dokumentti ”Suomen lääkevarmennusjärjestelmä FiMVS (Finnish Medicines Verification System)” v1.0 hyväksyttiin 28.6.2018.

Dokumentti on laadittu yhteistyössä sidosryhmien kanssa ja sen tarkoituksena on auttaa kaikkia lääkejakeluketjun toimijoita päivittämään omia sisäisiä prosessejaan ja käytäntöjään. Koska prosesseihin on jo nyt tullut muutoksia ja tarkennuksia, jatketaan dokumentin päivitystä syksyn kuluessa ja tavoitteena on julkaista seuraava versio lokakuun loppuun mennessä. Tuo versio julkaistaan myös Suomen Lääkevarmennus Oy:n verkkosivuilla.